“Nemoguće je ostati netaknut svim onim mirisnim ljepotama i drevnom svjetlošću otoka, onim čudesnim mijenama mora, zelenila i neba, koje osiguravaju da naizgled monotoni otočki dani budu jedinstvena i neponovljiva iskustva. Ne postoje dva ista dana, upravo onako kao što ne postoje ni dva ista čovjeka. Roditi se i živjeti na otoku, već je pola puta da se postane slikar, pjesnik, kipar ili glazbenik”, zapisao je akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović u katalogu izložbe slika Ive Kličinovića koja je s nazivom “Otočki zapisi” otvorena 23. srpnja u Postirima.

U nazočnosti autorove rodbine, prijatelja i brojnih posjetitelja izložbu je kod turističke zajednice otvorio akademski kipar Emil Trutanić, u sklopu kulturne manifestacije “Postirsko lito 2017.” Autor izložbe posjetiteljima se predstavio mediteranskim motivima u kojima prevladavaju slike s prikazima otoka, mora, brodova i starih kuća, a jedna prikazuje i pješčanu uvalu Lovrečinu s ranokršćanskom bazilikom sv. Lovre. Crteži su nastali u razdoblju od protekle izložbe “Otok na otoku” iz 2016. godine, i to u tehnikama ulje i akril, neke u pastelu i jedna s olovkom.

“Dovoljno je imati nešto malo osjećajnosti pa da se ta dražest koja nas okružuje pokuša zabilježiti, zaustaviti i pretvoriti u sliku, skulpturu ili pjesmu, u nešto trajno i neprolazno, nešto u čemu ćemo uvijek moći uživati. Nema nikakve sumnje da će se njegovi slikarski zaveslaji i dalje nastaviti. Jer slikanje je poput plovidbe. I slikati i ploviti se mora”, istaknuo je Peruzović. Autor izložbe rođen je 1972. godine u Splitu. U proteklih pet godina počinje se baviti slikarstvom. Proučava različite tehnike slikanja, a posebno tehniku akril. Na njegovo slikarstvo najveći utjecaj imaju impresionisti, a posebnu inspiraciju mu, kako je istaknuo na otvorenju izložbe, daju njegova supruga Marijana i dvoje djece. Nagrađen je i kao sudionik “Kaštelanske štorije” 2017. godine sa slikom Kaštel Gomilica u tehnici ulje na platnu. Student je 3. godine likovne akademije Arthouse – College for Visual Arts u Ljubljani.