Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar ( nadajmo se u najskorije vrijeme i akademski), Ivo Kličinović s otoka Brača, autor izrazito kolorističkog, precizno definiranog ostvarenog opusa s nekoliko ciklusa u kojima prednjače motivi mora, priobalja, života na moru i uz more, ,autor nekoliko uspjelih i zapaženih izložbi,u poljednje se vrijeme u svojem kolorističkom odabiru ponešto preorijentirao, fokusirajući se većinom na kobaltnu plavu boju, koja kontinuirano dominira snažnim, pastoznim nanosima na svim novim slikama, dok  motivi izviru i dalje kreću iz mediteranskog prostora, pa je tako čudesno drvo ili drva masline u prvom planu slike, u osunčanom danu, posvemašnjoj tišini otoka, s rijetkom nazočnošću čovjeka ili životinja, u reklo bi se, apsolutnom miru prirode.

Je su li to motivi koji polako i zauvijek nestaju s mnohgih naših otoka u općoj urbanizaciji? Je li ovo način da za budućnot zapamtimo putem ovih lika i obrise i mirise prostora koji nestaje, koji gubi bitku s realnošću života?

S druge strane Kličinović ostvaruje nekoliko sjajnih slika izvanredno vjerno i dramatski točno bilježeći različite bure i nevere, vjetrove i valove, bijes i ljutnju mora, slikajući iz dubine svoga srca nenaslutivu snagu i moć mora, ljepotu dramatičnosti, varirajući različitost temeljne plave boje.

Taj arkadijski mir maslinika, koji se nije puno promijenio unazad nekoliko tisuća godina, Kličinović je vrlo vješto; suvereno i profesionalno slikarski precizno i dojmljivo prenio na svoja platna,za jećanje i radi jećanja.

Zanimljive su i vrlo složene likovne konstrukcije neba i u seriji maslinika i u nizu bura na moru, gdje to neba čine zasebni faktor života bilo koje jedinstvene slike, da, to nebo, tako maštovito izrađeno može postojati i kao samostalni, sebi dostatan motiv.

Moramo spomenuti i nazočnost zvuka, različitih tonova prirode, glasove mora, ali i svakidašnje mirise prirode i soli jer sve se to osjeća, vidi i sluti na novim uspjelim Kličinovićevim slikama.

Slikar je naslikao, uhvatio trenutak , koga možda uskoro neće moći iznova doživjeti na onim mjestima na koja je navikao, jer zna taj će fantastični trenutak mira i spokoja na otoku, ispod masline, nestati ili se prorijediti, a more , ono će se i dalje ljutiti i čutiti ljudima koji ga ne razumiju.

likovni osvrt napisao: Miroslav Pelikan